Wandeling

Tweebossenpad

Afstand
10km (ca. 03u00 wandelen)
Locatie
Brakel
Startplaats

De huidige route loopt door en langs twee grote boscomplexen, nl. het Brakelbos en het Livierenbos. Deze bossen vormen reeds vanaf de 11de eeuw ononderbroken de grens tussen Vlaanderen en Henegouwen. Het historische belang van deze bossen wordt nog groter als men bedenkt, dat ze nog veel vroeger een belangrijke factor geweest zijn bij de vorming van de taalgrens. Ten slotte zijn deze beboste heuvelen duizenden jaren geleden door groepen prehistorische volkeren bewoond geweest. Om deze redenen en natuurlijk omwille van hun actuele toeristische aantrekkelijkheid werd aan dit pad, dat veel meer dan enkel maar bossen aandoet, de naam “Tweebossenpad” gegeven.

Foto 1 van
vorige volgende

Tweebossenpad

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Brakelbos

  Het Brakelbos : is met zijn 52 ha oppervlakte heel uitgestrekt. Het bos heeft ook een rijk verleden. In de buurt van de beboste toppen van de Pottelberg en de Modderodde werden silexvoorwerpen van meer dan 10.000. jaar oud aangetroffen. Tegenwoordig is het bos eigendom van het OCMW van Oudenaarde, maar u hoeft geen bonnen te halen om er te mogen wandelen. Het is openbaar toegankelijk. Trek wel stevige bottines aan, niet alleen om het klimwerk aan te kunnen (het bos ligt tegen een helling en kent hoogteverschillen gaande van 65 tot 130 meter), maar ook omdat de ondergrond door de vele opborrelende bronnen vaak vochtig en zompig is. Het bos is gelegen op een getuigenheuvel. Zo worden de heuvels in de streek genoemd die nog getuigen van de tijd toen de Vlaamse Ardennen nog aan zee lagen. Slechts zes miljoen jaar geleden.
  Het Brakelbos is op zijn mooist in het voorjaar, wanneer de boshyacint – het blauwe kousje – massaal in bloei staat en een schitterend blauw tapijt vormt.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 2. Steenpaal

  De Steenpaal is een betonweg.
  De naam Steenpaal bestond zeker reeds in de 16de eeuw; hiermee duidde men de hier gelegen velden aan. De benaming Steenpaal komt van een grote zware ijzerzandsteen die de kouter verdeelde. Bemerk ook de lichte welving in de akker een paar tientallen meter naar links: van 1757 tot 1913 heeft er een houten windmolen gestaan.

 3. Hof Ter Bruggen

  Ook dit pachthof dat onder het Ancien Regime als leen afhing van de hoofdheerlijkheid Opbrakel, heeft overwegend toebehoord aan edellieden en rijke burgers die meestal in Gent woonden.

Horeca

 1. Schutterslokaal "Schutters Der Vlaamse Ardennen"
 2. B&B Het Stille genoegen
 3. Familiesauna Ten Bosse
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Tweebossenpad (10km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid