Wandeling

Ommetje Rozebeke (trage wegen - onverhard 2 km)

Afstand
2km (ca. 00u20 wandelen)
Locatie
Zwalm

Een ommetje van 2 kilometers langs charmante landwegjes in het pittoreske Rozebeke, met dank aan de Trage Wegen werkgroep Zwalm. Knooppuntenvolgorde: K6-K7-K8-L1-K2-L2-K5-K4-K6 We wandelen langs de zuidkant (rechts) van de kerk richting achterkant van de kerk. T.h.v. het gedenkmonument slaan we rechtsaf. Terwijl we zuidwaarts wandelen houden we links aan langs de betonnen afsluiting. Dit is de Meulandweg. We nemen het brugje en houden de beek aan ons rechterzijde. Op het einde van het perceel slaan we linksaf tot aan de los “Steenland”. Deze los is het verlengde van Rekelberg, en vormt de scheiding met grondgebied Brakel. We volgen de los linksaf verder oostwaarts. Na 200m slaan we linksaf en gaan DOOR het veld naar de andere paal, dit is de Caesemanweg noordwaarts naar de Boembeekstraat. Op dit traject staat een poortje dat je dient op te heffen om het te openen. Terug in de Boembeekstraat slaan we linksaf en direct weer rechtsaf in de Kamperstraat, die we volgen tot aan de Fonteynweg; die start rechts langs huisnummer 29.

Foto 1 van
vorige volgende

Ommetje Rozebeke (trage wegen - onverhard 2 km)

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Bron & monument WO1 Rozebeke

  Ten zuidwesten van de kerk, bij een bron naast de voormalige kloosterschool staat de zogenaamd "Vredesteen". Het is een merkwaardig gedenkteken in artnouveaustijl naar ontwerp van F. Van Severen (Dendermonde).

 2. Klooster Rozebeke

  Dit voormalig klooster met erachter een aangebouwde lagere school met drie klaslokalen werd gebouwd door de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën uit Sint-Maria-Oudenhove. Het ontwerp was van architect F. Van Severen (Dendermonde – 1916).

 3. Pastorij Rozebeke

  De voormalige pastorie ligt in een deels ommuurde tuin. Achterin de tuin is nog een arduinen voetstuk van de oude doopvont uit de kerk aanwezig. Er is een vermelding dat de pastorie gebouwd werd door de pastoor voor 1652; die werd circa 1690 verkocht aan de kerk.

 4. Fonteynweg, Molenweg en Kerkweg

  De Kerkweg is het laatste restant van een bedevaart- en uitvaartweg die oorspronkelijk uitgaf op het portaal van de kerk en de bron waarvan de pelgrims het water dronken en meenamen en waaraan dit wegje zijn naam dankt.

 5. Koutermolen Rozebeke

  Een eind noordelijker in de Sint-Annastraat (Molenhoek) staan de witgeschilderde restanten van de 18de-eeuwse stenen koutermolen; dit was een granen- en oliewindmolen.

 6. Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk

  Deze Mariakerk, ook wel de Kathedraal van de Zwalmstreek genoemd, is een van de oudste bedevaartskerken van ons gewest.

  Twijfel en onenigheid heersten onder de bevolking omtrent de plaats waar men de kerk zou oprichten. Sommigen wilden ze op de heuvel waar nu de Vijf Lindenkapel staat, anderen wilden ze in het dal. Het dal, waarin de Gentse Sint-Pietersabdij domeinen liggen had, was bezaaid met vlas. Ook op de plek waar de kerk vandaag staat. En ’s anderendaags was het vlas reeds rijp en gesleten. Door dit miraculeus teken kon er geen twijfel meer bestaan over de plaats waar de kerk zou komen.

  Sinds 1938 is de kerk met het kerkhof en de omheiningsmuur een beschermd monument.

Horeca

 1. De Landshoeve
 2. Casa della nonna
 3. Bakkerij & kinderboerderij Pede
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Ommetje Rozebeke (trage wegen - onverhard 2 km) (2km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid