Wandeling

Buggywandeling - Hoeve De Schapenkop

Afstand
5.5km (ca. 01u30 wandelen)
Locatie
Ronse
Parkeerplaats

Voor jonge ouders of opa's en oma's is het heerlijk als de baby mee kan wandelen in de wandelwagen of in een buggy. Ronse heeft nu ook zijn eigen buggywandeling die Hoeve De Schapenkop heeft uitgestippeld. Deze wandelroute loopt deels langs de oude spoorweg van Ronse naar Edingen (lijn 87). Deze werd vooral gebruikt door arbeiders die in de mijnen van de Borinage gingen werken. In 1965 werd ze opgeheven en vervangen door een busdienst. De natuur eiste haar rechten op en en de gemeentes Ellezelles, Flobecq en Ronse maakten van de vroegere spoorlijn een toeristisch wandelpad.

Foto 1 van
vorige volgende

Buggywandeling - Hoeve De Schapenkop

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Geboortebos

  In het geboortebos van Ronse worden sedert 2006 elk jaar boompjes geplant door ouders die in het afgelopen jaar een nieuwe spruit mochten verwelkomen. Dit gebeurt in een organisatie van de Gezinsbond samen met Natuurpunt en de stad Ronse. Op termijn is hier een wandel-en speelbos van bijna twee hectare groot voorzien.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 2. Natuurgebied Pyreneeën-Tombele

  De benaming Tombele wijst op een oude begraafplaats van de vroegere bewoners die deze kale hoogvlakte als laatste rustplaats hadden voorbestemd. Het stedelijk wandelpad op de oude spoorwegberm Ronse-Edingen loopt door het gebied. In de loop der jaren heeft zich rond de oude spoorwegbedding een zeer gevarieerde fauna en flora ontwikkeld. Meer dan 140 plantensoorten komen hier voor. De afwisselende omgeving is een ideale biotoop voor zoogdieren als egels, vossen en wezels.
  Maar ook de vuursalamander, de bruine kikker en de gewone pad leven langs het wandelpad. Deelgebied Pyreneeën is vrij toegankelijk op het wandelpad. Deelgebied Tombele alleen op een wandeling met natuurgids. Grootte: 170 ha waarvan 36 ha als natuurreservaat door Natuurpunt beheerd.
  https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/pyreneeën-tombele

  Foto 1 van
  vorige volgende
 3. Muziekbos

  Het domein is ongeveer 135 hectaren groot en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Midden in het bos vind je ook de Geuzentoren, een ronde toren opgetrokken in ijzerzandsteen. Het is hier dat in de lente van 1888 Omer Wattez met zijn Antwerpse literaire vriend Pol de Mont de naam Vlaamse Ardennen bedachten. Het Muziekbos is op haar mooist in de maanden april en mei, dan zorgen de boshyacinten of blauwe kousjes voor een prachtig tapijt.

  De naam Muziekbos heeft oorspronkelijk niks met muziek te maken. "Muz" is Keltisch voor "moeras", een drassig stukje grond dat tussen vijvertjes ligt. De raadselachtige sfeer van het Muziekbos weerspiegelt zich ook in de talrijke mythen en sagen die zich in het bos afspeelden.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 4. Sint-Hermesbasiliek

  'Monumentaal en toch eenvoudig', zijn de eerste woorden die je te binnen schieten bij de aanblik van de imposante Sint-Hermesbasiliek.

  Het elegante koorgestoelte, het prachtige reliekschrijn en het indrukwekkende ruiterbeeld van de heilige Hermes, patroon van de geesteszieken zijn ongetwijfeld een bezoek waard. Tegenover het altaar zie je in een nis haken aan de muur hangen. Die werden gebruikt om de moeilijkst te bedwingen geesteszieken aan vast te klinken terwijl de priester voor hun heil bad.
  Meer info: www.visitronse.be

  Foto 1 van
  vorige volgende
 5. TIO3

  Eind 2011 opende Campus Delghust opnieuw de deuren. Het gebouw in de Oscar Delghuststraat, bij veel Ronsenaars gekend als het Hospitaal, werd volledig gerenoveerd en kreeg een nieuwe invulling als Campus TIO³, een event-en business centre.
  Op de website van TIO3 kom je alvast meer te weten over het huidige project, de lopende projecten of tentoonstellingen, workshops en zo veel meer...

  www.tio3.be

  Foto 1 van
  vorige volgende
 6. St-Martinuskerk (nieuwe)

  Kerkplein

  Deze neogotische kerk werd in 1896 ingehuldigd. Zij verving de oude en veel te kleine Sint-Martinuskerk die zich in het oude stadscentrum bevindt. De prachtige glasramen met bijbelse taferelen zijn de moeite om van dichtbij te gaan bekijken. Ze zijn van de hand van G. Ladon en G. Ganton-Defoin en behoren tot de mooiste in hun soort.

  Foto 1 van
  vorige volgende

Horeca

 1. B & B Hoeve de Schapenkop
 2. Vakantiewoning Renaixance

Wandelroutes
in de buurt

 

Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Buggywandeling - Hoeve De Schapenkop (5.5km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid