Mijnwerkerspad Ronse
Deze wandeling maakt deel uit van de trage wegenwandelingen van Ronse.
Mijnwerkerspad Ronse
Bezienswaardigheden
-
Geboortebos
In het geboortebos van Ronse worden sedert 2006 elk jaar boompjes geplant door ouders die in het afgelopen jaar een nieuwe spruit mochten verwelkomen. Dit gebeurt in een organisatie van de Gezinsbond samen met Natuurpunt en de stad Ronse. Op termijn is hier een wandel-en speelbos van bijna twee hectare groot voorzien.
-
Natuurgebied Pyreneeën-Tombele
De benaming Tombele wijst op een oude begraafplaats van de vroegere bewoners die deze kale hoogvlakte als laatste rustplaats hadden voorbestemd. Het stedelijk wandelpad op de oude spoorwegberm Ronse-Edingen loopt door het gebied. In de loop der jaren heeft zich rond de oude spoorwegbedding een zeer gevarieerde fauna en flora ontwikkeld. Meer dan 140 plantensoorten komen hier voor. De afwisselende omgeving is een ideale biotoop voor zoogdieren als egels, vossen en wezels.
Maar ook de vuursalamander, de bruine kikker en de gewone pad leven langs het wandelpad. Deelgebied Pyreneeën is vrij toegankelijk op het wandelpad. Deelgebied Tombele alleen op een wandeling met natuurgids. Grootte: 170 ha waarvan 36 ha als natuurreservaat door Natuurpunt beheerd.
https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/pyreneeën-tombele -
Kattenmolen - Moulin du Chat Sauvage
De molen staat op een 116 meter hoge heuvel op de grens van Elzelles en Ronse en dus ook op de grens tussen het Vlaamse- en Waalse Gewest.
De molen is in 1750-1751 gebouwd voor de gravin van Rohan-Soubise.
Op het dak prijkt een windwijzer in de vorm van een kat.
De korenmolen bleef tot na de Tweede Wereldoorlog bedrijfsmatig in gebruik.
In 1952 werd hij aangekocht door de Fédération du Tourisme de la Province de Hainaut.
De molen is thans in het bezit van de gemeente Elzele.
Hij wordt door vrijwillige molenaars bediend.
De molen is tegenwoordig een beschermd monument en tevens een beschermd dorps- en stadsgezicht.
Horeca
Routeprobleem melden
DESCRIPTION