Wandeling

Waterkersgrachten

Afstand
11km (ca. 02u45 wandelen)
Locatie
Zwalm
Startplaats

Wandel door het glooiende landschap van de Zwalmvallei vanuit de pittoreske waterkersgemeente Roborst. Hier wordt volop waterkers geteeld in de met zuiver bronwater gevulde grachten. Klim naar de open kouters van Huldegem en Velzeke, waar je het provinciaal archeologisch museum kan verkennen.

Foto 1 van
vorige volgende

Waterkersgrachten

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Zwalmmolen

  Een schitterend stukje technisch erfgoed voor het eerst vermeld in 1040. Een beschermde, ambachtelijke watermolen op de Zwalmbeek, maalvaardig gerestaureerd en voorzien van een kleine waterkrachtcentrale.
  De Zwalmmolen was tot het begin van de twintigste eeuw een dubbelmolen. Er werd niet enkel koren, maar ook lijnzaad, cichorei, maïs, rijst en tabak bewerkt. Sinds het einde van de 19e eeuw drijft een ijzeren bovenslagrad de korenmolen aan. Het molenmechanisme, met een toegevoegde cilindermolen, is nog volledig intact en maalvaardig!

  Foto 1 van
  vorige volgende
 2. Sint-Dyonisuskerk

  Geen spitse, maar een barokke klokvormige toren die je doet denken aan Duitse of Oostenrijkse kerkjes, typeert de Sint-Dyonisuskerk van Roborst. En uiteraard, zoals dikwijls in onze streek en elders heeft men in verschillende stadia aan deze kerk gewerkt. De eerste datum die over deze kerk opduikt, is 1040. Ook hier moet toen een romaans kerkje hebben gestaan.
  Door de eeuwen heen en volgens de smaak van de tijden werd de kerk verbouwd, uitgebreid en aangepast.

 3. Kasteel Roborst

  Het kasteel is gelegen in een prachtige landschapstuin met grote vijvers, die gevoed worden door dezelfde bronnen die de waterkersteelt te Roborst mogelijk maken.

 4. Streekpunt

  Hét adresje voor alle toeristische info over de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen, voor streek- en hoeveproducten uit de Zwalmstreek en voor erfgoedpublicaties over Zwalm en de Zwalmstreek. Vertrekplaats van wandel- en fietsroutes. Ondergebracht in het voormalige sluiswachtershuisje van de Zwalmmolen. Het Streekpunt is geopend van maart tot en met oktober, telkens van donderdag tot en met zondag tussen 10 u. en 17 u.

  Foto 1 van
  vorige volgende

Horeca

 1. De Zwalmmolen
 2. Zomerbar Koer
 3. 't Schoon Leven
 4. Vakantiewoningen Zwalm
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Waterkersgrachten (11km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid