Wandeling

Walmke Brandpad

Afstand
12km (ca. 03u00 wandelen)
Locatie
Brakel
Startplaats

De wandeling die ons door Parike , maar ook voor een gedeelte door Everbeek leidt, kunnen we typeren als een landschapswandeling. Het is aanbevolen voor de liefhebber van een, door mensenhanden geboetseerd, stuk natuur. Het parcours ligt niet bezaaid met bezienswaardigheden en monumenten doch is ze als gezondheidskuur sterk aan te bevelen. De route verloopt deels vlak, deels klimmend en dalend, typisch voor het Vlaamse Ardennen-landschap.

Foto 1 van
vorige volgende

Walmke Brandpad

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. De Kaashoeve

  Hier ontdek je tal van zelfbereide ambachtelijke kazen, roomijs en afgeleide melkprodukten,
  bereid uit dagverse AA-melk.
  In het assortiment vind je nog meer eerlijke produkten, waaronder fijne vleeswaren, delicatessen, biowijn, artisanaal geperste fruitsappen, ...
  DE KAASHOEVE ... Waar kwaliteit voorop staat

  Foto 1 van
  vorige volgende
 2. Hof ter Plancken

  Het Hof-ter-Plancken: werd voor het eerst in geschriften vermeld in 1400. In documenten uit 1571 werd vermeld dat het hof aan de Gentse Sint-Pietersabdij toebehoorde. Dat zou zo blijven tot het einde van het Ancien Regime. Het ‘Goet Ter Plancken’ was destijds heel uitgestrekt. De hoeve werd in 1942 verbouwd tot een villa met twee bouwlagen.

 3. De (gewezen) pastorie

  Dit is een oud herenhuis in Renaissancesstijl dat zich bevindt op het einde van de Matrouwstraat . Het oudste gedeelte, het gelijkvloers, dateert nog uit de achttiende eeuw. De tuin en de boomgaard zijn helemaal ommuurd.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 4. Parikebos

  Het Parikebos is eigendom van de Vlaamse gemeenschap, maar is wegens de heel kwetsbare begroeiing niet opengesteld voor het publiek.

 5. Walmke Brand

  Evenals Tonnekenbrand te Geraardsbergen is Walmken Brand een overblijfsel van een eeuwenoude heidense feestviering, waarbij men op het einde van de winter de nieuwe lente met vreugdevuren begroette. Het feestvuur van Tonnenkenbrand wordt te Parike beantwoord met Walmken Brand: op de top van de Molenberg wordt rond een groot
  houtvuur gedanst terwijl uitbundig en herhaaldelijk wordt gezongen

  Foto 1 van
  vorige volgende
 6. Avondklap

  Op het pleintje “boulevard Spets” in de Matrouwstraat staat een beeldengroep “Avondklap” van Yvan de Vos.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 7. De Drie Scheppes

  De drie Scheppes (Kruising Hollebeekstraat en Rameiveld).
  De gracht wordt gevoed met water uit een bronnetje op de Kalenberg. Ook in een droge periode geeft het bronnetje nog veel debiet. Het was dan ook de plek waar de boeren water kwamen putten om de koeien te drenken als de waterput op de hoeve droog stond. Eerst was er één schep (trap op de berm van de gracht) waar men water kwam scheppen, maar als er één boer bezig was, moesten de anderen wachten. Daarom werden drie scheppen gemaakt zodat ze met drie tegelijk water konden scheppen.
  Toen in de jaren 1950 de Hollebeekstraat in beton aangelegd werd, werd de haakse bocht afgerond en kwam er een stukje gemeentegrond braak te liggen. In 2004 realiseerden Marc Carlier en schepen Ghislain Nachtegael er een parkje met één symbolische trap in de berm van de gracht, drie plantputten voor bomen (die intussen verdwenen zijn) en een paar zitbanken.
  De plek is thans verloederd maar er komt een belevingsmonument met een grote libel en een spiraal waarmee water kan opgepompt worden door bezoekers. Er komen ook zitbanken en een picknicktafel. Het project wordt gefinancierd door de provincie Oost-Vlaanderen..

  Foto 1 van
  vorige volgende

Horeca

 1. Het Leerhof
 2. Eet en praatcafé 't Hofke
 3. Bolleke Boe
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Walmke Brandpad (12km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid