Wandeling

Toeppad

Afstand
8km (ca. 02u30 wandelen)
Locatie
Brakel

Deze wandeling is eigenlijk een wandeling voor beginners, voor mensen die niet te veel risico’s willen nemen en de bewoonde wereld niet echt willen verlaten. Als het droog weer is, kun je er zelfs met een kinderwagen aan beginnen. Hou er wel rekening mee dat je even een aarden veldweggetje over moet. De Toepwandeling maakt een lus omheen het centrum van Nederbrakel en leidt ons via buurtwegen en goed begaanbare voetwegen – er is één stuk aardeweg midden de kouters – naar twee hoger gelegen punten van waar je op het centrum en op de omgeving kunt uitkijken: de Valkenberg aan de ene kant, de Toepheuvel met de Toepkapel aan de andere kant. Waarna we weer afdalen naar het centrum, naar het Marktplein. Daar is er op woensdagvoormiddag markt. Best rekening mee houden, mocht je er je wagen willen achterlaten. Het erkend toeristisch info-kantoor is gevestigd op datzelfde Marktplein, naast het gemeentehuis. De startplaats van deze wandeling is aan het startpaneel dat zich bevindt tussen de kerk en het monument van de oorlogsslachtoffers. Over het hele parcours zul je duidelijke bordjes aantreffen die ervoor zorgen dat je niet verloren loopt.

Foto 1 van
vorige volgende

Toeppad

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Toepkapel

  De Toepkapel of Sint-Jozefskapel, die na de Eerste Wereldoorlog door de Brakelse bevolking werd gebouwd in dezelfde gele stenen waarmee alle gebouwen in Ieper zijn opgetrokken om Sint-Jozef te bedanken voor het feit dat de omgeving werd gespaard van artillerievuur. Rond de kapel is er een ommegang met zeven afbeeldingen van Jozefs smart en vreugd, terwijl op een hoog kruisbeeld de namen staan gegrift van de Brakelaren die tijdens de beide wereldoorlogen om het leven kwamen.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 2. Het mijnwerkerspad

  Het wandelpad -Mijnwerkerspad genoemd – werd aangelegd op de oude spoorwegbedding Zottegem-Ronse en voert ons dwars doorheen een dal waarin de Zwalm loopt.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 3. Zwalmmolen

  Een schitterend stukje technisch erfgoed voor het eerst vermeld in 1040. Een beschermde, ambachtelijke watermolen op de Zwalmbeek, maalvaardig gerestaureerd en voorzien van een kleine waterkrachtcentrale.
  De Zwalmmolen was tot het begin van de twintigste eeuw een dubbelmolen. Er werd niet enkel koren, maar ook lijnzaad, cichorei, maïs, rijst en tabak bewerkt. Sinds het einde van de 19e eeuw drijft een ijzeren bovenslagrad de korenmolen aan. Het molenmechanisme, met een toegevoegde cilindermolen, is nog volledig intact en maalvaardig!

  Foto 1 van
  vorige volgende
 4. De Rijdtmeersen

  Recreatiepark met natuurlijke vijver, wandelpaden, petanque-baan, fit-o-meter en Finse piste.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 5. Kapel O.L.V Van Rust

  Omhaagde Onze-Lieve-Vrouw van Rust-kapel in straatbocht, gebouwd in 1904 naar verluidt voor het bekomen van een genezing. Gewit rechthoekig bakstenen gebouwtje onder zadeldak (pannen) met dakoverstek. Puntgevel verfraaid met geblokte pilasters op sokkels en ijzeren topkruis. Rondboog met bruingeschilderd sierhek. Hart- en kruismotief in reliëf in de geveltop. Blauwgeschilderd tongewelf met hedendaags Onze-Lieve-Vrouwebeeld op gemetst altaar. Oorspronkelijk Onze-Lieve-Vrouw van Rustbeeld, naar verluidt met opschrift RINOCONI (?) circa 1988 uit kapel verwijderd.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 6. Het mijnwerkersmonument

  Tot de jaren zestig was Brakel een mijnwerkersdorp. Ruim duizend mijnwerkers namen vroeger dagelijks de trein om in de Borinage te werken.

 7. Gemeentelijk Medisch-Historisch Museum Hieremias Triverius Brachelius

  Dit museum bevat medische instrumenten en boeken uit de vorige eeuwen. Onder het motto ‘Van Klisteerspuit tot hyperbaartoestel’ behandelt het museum de geneeskunde vanaf Triverius (1504 – 1554) tot nu.

  Foto 1 van
  vorige volgende

Horeca

 1. Restaurant The Shake
 2. Eet- & Praatcafé 't Zwart Licht
 3. Kafee 't Amusement
 4. Moutarde Eetkaffee
 5. Brasserie & B&B Moriaan
 6. De Friethalte Brakel
 7. Frituur Den Uil
 8. Chalet De Rijdt
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Toeppad (8km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid