Wandeling

Onthaasten in het zuiden van Zwalm

Afstand
10km (ca. 02u00 wandelen)
Locatie
Zwalm
Startplaats

Wandeling van 10 km in de zuidelijk gelegen deelgemeenten van Zwalm. Ontdek onderweg de gezellige dorpskern van Roborst of de kathedraal van Rozebeke en geniet van het uniek uitzicht bovenaan de vijflindenkapel. De wandeling loopt langs onverharde paden en is bijgevolg niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Foto 1 van
vorige volgende

Onthaasten in het zuiden van Zwalm

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Kasteel Roborst

  Het kasteel is gelegen in een prachtige landschapstuin met grote vijvers, die gevoed worden door dezelfde bronnen die de waterkersteelt te Roborst mogelijk maken.

 2. Tumulus Roborst

  Deze aarden verhoging, in de volksmond tumulus genoemd met de Romeinse aanwezigheid in Velzeke in gedachten, werd begin 1900 gebruikt als decor voor een openlucht passiespel met duizenden toeschouwers. Later werden er nog motorcrossen op en rond georganiseerd.

 3. Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk

  Deze Mariakerk, ook wel de Kathedraal van de Zwalmstreek genoemd, is een van de oudste bedevaartskerken van ons gewest.

  Twijfel en onenigheid heersten onder de bevolking omtrent de plaats waar men de kerk zou oprichten. Sommigen wilden ze op de heuvel waar nu de Vijf Lindenkapel staat, anderen wilden ze in het dal. Het dal, waarin de Gentse Sint-Pietersabdij domeinen liggen had, was bezaaid met vlas. Ook op de plek waar de kerk vandaag staat. En ’s anderendaags was het vlas reeds rijp en gesleten. Door dit miraculeus teken kon er geen twijfel meer bestaan over de plaats waar de kerk zou komen.

  Sinds 1938 is de kerk met het kerkhof en de omheiningsmuur een beschermd monument.

 4. Bron & monument WO1 Rozebeke

  Ten zuidwesten van de kerk, bij een bron naast de voormalige kloosterschool staat de zogenaamd "Vredesteen". Het is een merkwaardig gedenkteken in artnouveaustijl naar ontwerp van F. Van Severen (Dendermonde).

 5. Koutermolen Rozebeke

  Een eind noordelijker in de Sint-Annastraat (Molenhoek) staan de witgeschilderde restanten van de 18de-eeuwse stenen koutermolen; dit was een granen- en oliewindmolen.

 6. Sint-Dyonisuskerk

  Geen spitse, maar een barokke klokvormige toren die je doet denken aan Duitse of Oostenrijkse kerkjes, typeert de Sint-Dyonisuskerk van Roborst. En uiteraard, zoals dikwijls in onze streek en elders heeft men in verschillende stadia aan deze kerk gewerkt. De eerste datum die over deze kerk opduikt, is 1040. Ook hier moet toen een romaans kerkje hebben gestaan.
  Door de eeuwen heen en volgens de smaak van de tijden werd de kerk verbouwd, uitgebreid en aangepast.

Horeca

 1. 't Bareelke
 2. 't Schoon Leven
 3. De Landshoeve
 4. Casa della nonna
 5. Bostmolen
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Onthaasten in het zuiden van Zwalm (10km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid