Wandeling
Onthaasten in het zuiden van Zwalm
Wandeling van 10 km in de zuidelijk gelegen deelgemeenten van Zwalm. Ontdek onderweg de gezellige dorpskern van Roborst of de kathedraal van Rozebeke en geniet van het uniek uitzicht bovenaan de vijflindenkapel. De wandeling loopt langs onverharde paden en is bijgevolg niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
Onthaasten in het zuiden van Zwalm
Bezienswaardigheden
-
Het kasteel is gelegen in een prachtige landschapstuin met grote vijvers, die gevoed worden door dezelfde bronnen die de waterkersteelt te Roborst mogelijk maken.
-
Deze aarden verhoging, in de volksmond tumulus genoemd met de Romeinse aanwezigheid in Velzeke in gedachten, werd begin 1900 gebruikt als decor voor een openlucht passiespel met duizenden toeschouwers. Later werden er nog motorcrossen op en rond georganiseerd.
-
Deze Mariakerk, ook wel de Kathedraal van de Zwalmstreek genoemd, is een van de oudste bedevaartskerken van ons gewest.
Twijfel en onenigheid heersten onder de bevolking omtrent de plaats waar men de kerk zou oprichten. Sommigen wilden ze op de heuvel waar nu de Vijf Lindenkapel staat, anderen wilden ze in het dal. Het dal, waarin de Gentse Sint-Pietersabdij domeinen liggen had, was bezaaid met vlas. Ook op de plek waar de kerk vandaag staat. En ’s anderendaags was het vlas reeds rijp en gesleten. Door dit miraculeus teken kon er geen twijfel meer bestaan over de plaats waar de kerk zou komen.
Sinds 1938 is de kerk met het kerkhof en de omheiningsmuur een beschermd monument. -
Ten zuidwesten van de kerk, bij een bron naast de voormalige kloosterschool staat de zogenaamd "Vredesteen". Het is een merkwaardig gedenkteken in artnouveaustijl naar ontwerp van F. Van Severen (Dendermonde).
-
Een eind noordelijker in de Sint-Annastraat (Molenhoek) staan de witgeschilderde restanten van de 18de-eeuwse stenen koutermolen; dit was een granen- en oliewindmolen.
-
Geen spitse, maar een barokke klokvormige toren die je doet denken aan Duitse of Oostenrijkse kerkjes, typeert de Sint-Dyonisuskerk van Roborst. En uiteraard, zoals dikwijls in onze streek en elders heeft men in verschillende stadia aan deze kerk gewerkt. De eerste datum die over deze kerk opduikt, is 1040. Ook hier moet toen een romaans kerkje hebben gestaan.
Door de eeuwen heen en volgens de smaak van de tijden werd de kerk verbouwd, uitgebreid en aangepast.