Wandeling

Onthaasten in het noorden van Zwalm

Afstand
10km (ca. 02u00 wandelen)
Locatie
Zwalm

Wandeling van 10 km in de noordelijk gelegen deelgemeenten van Zwalm. Ontdek onderweg het kerkje van Paulatem, het idyllisch dorpje Dikkele en de groene kaaimeersen en Kaaihoeve in Meilegem. De wandeling loopt langs onverharde paden en is bijgevolg niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Foto 1 van
vorige volgende

Onthaasten in het noorden van Zwalm

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Sint-Andreaskerk Beerlegem

  Sinds 1943 is de toren van deze kerk een beschermd monument, omdat hij in baksteen en Balegemse zandsteen werd opgetrokken. De toren is het enige oorspronkelijk bewaarde laatgotische deel.

 2. Sint-Pietersbandenkerk

  In de landelijke dorpskom, sinds 1980 beschermd als dorpsgezicht, staat de eenbeukige neoclassicistische kerk, toegewijd aan Sint-Pietersbanden. Een verwijzing naar een verhaal uit de Handelingen van de Apostelen: Petrus en de anderen worden wonderbaar uit de gevangenis bevrijd (hoofdstuk 5, 18-23).

 3. Sint-Gangulphuskerk Paulatem

  De Sint-Gangulphuskerk is één van de mooie pareltjes aan de kroon van de Zwalmstreek. Ligging en gebouw, buiten en binnen, spreken voor zichzelf. Meteen zie je dat de kerk heel oud is - bijna volledig in Doornikse steen - maar van haar geschiedenis weten we weinig af. Vermoedelijk was de eerste kerk een romaans zaalkerkje dat door de eeuwen heen werd veranderd en vergroot.

 4. Kasteel Ten Bieze Beerlegem

  Het kasteel is gelegen in de nabijheid van de kerk van Beerlegem, in een prachtig park van circa 60 hectare, dat voor een deel in Franse en in Engelse stijl is aangelegd. Een beukendreef verbindt het kasteel met het dorpscentrum. In het park bevinden zich eeuwenoude bomen. De Munkbosbeek die door het domein loopt en een dertiental bronnen leveren via een systeem van leidingen en sluizen het water aan de slotgrachten en aan drie vijvers, die op een verschillend niveau zijn gelegen.

 5. De Kaaihoeve

  Veelzijdig natuureducatief centrum in een van de mooiste natuurgebiedjes van de Vlaamse Ardennen: de Kaaimeersen. Met permanente tentoonstellingen, natuurtuin, blotevoetenpad, gezinsrugzakjes en documentatiecentrum.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 6. Sint-Martinuskerk Meilegem

  Charmant kerkje uit de 11e/12e eeuw opgetrokken in Doornikse kalksteen.

Horeca

 1. De Klokke
 2. Casino
 3. De Poezenelle
 4. Saks & Boom
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Onthaasten in het noorden van Zwalm (10km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid