Wandeling

Ommetje Roborst (trage wegen - onverhard 2 km)

Afstand
2km (ca. 12u20 wandelen)
Locatie
Zwalm
Startplaats

Klein ommetje van 2 km in het prachtige waterkersdorp Roborst, met dank aan de Trage Wegen werkgroep Zwalm. We starten de wandeling aan de Sint-Dionysiuskerk te Roborst (Borstekouterstraat 50, 9630 Zwalm ) en gaan langs de kerk verder in de Borstekouterstraat richting knooppunt 93. Na 100m, t.h.v. huisnr. 66, slaan we rechts af, en 150m verder op de los slaan we rechts af op de trage weg “Kasteelweg”, langs de kasteelmuur. Na 100m komen we aan het einde van het bos, we volgen de weg langs het akker en door de weide. Na 100m, aan de hoek van de kasteelmuur, slaan we terug rechts af. Via het poortje volgen we langs de kasteelmuur de trage weg, dit deel doopten we voetweg “Van Hollewinckel”. Aan de Machelgemsestraat vervolgen we de trage weg “Maerweg” tussen de weide en de tuin van huisnr. 6 . Na 100m bereiken we een kruising van “Maerweg” en “Ballingsweg”. We gaan links op de “Ballingsweg” om te verpozen aan het rustpunt met zitbankje van de Trage Wegen werkgroep Zwalm. Na de rustpauze keren we terug en kruisen de trage weg “Maerweg” om verder de trage weg “Ballingsweg” te volgen. (Na herstelwerken aan de afwateringsbeek zal ook de trage weg “Maerweg” verder kunnen gevolgd worden tot aan de Huttegemstraat. Op de Huttegemstraat gaan we links verder. Na huisnr. 42 slaan we rechts af op de trage weg “Bekweg”, we volgen de akkerrand tot aan de Kloosterstraat. Hier steken we over en vervolgen de “Bekweg” tot aan de Borstekouterstraat. Hier slaan we rechtsaf, 300m verder zijn we terug aan de kerk.

Foto 1 van
vorige volgende

Ommetje Roborst (trage wegen - onverhard 2 km)

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Sint-Dyonisuskerk

  Geen spitse, maar een barokke klokvormige toren die je doet denken aan Duitse of Oostenrijkse kerkjes, typeert de Sint-Dyonisuskerk van Roborst. En uiteraard, zoals dikwijls in onze streek en elders heeft men in verschillende stadia aan deze kerk gewerkt. De eerste datum die over deze kerk opduikt, is 1040. Ook hier moet toen een romaans kerkje hebben gestaan.
  Door de eeuwen heen en volgens de smaak van de tijden werd de kerk verbouwd, uitgebreid en aangepast.

 2. Kraagsteen kerk Roborst

  De aanleg van het hoogkoor op een plint van Balegemse steen is gotisch en dateert uit de 15de eeuw.

 3. Calvarie kerk Roborst

  Tegen het dichtgemetselde koorvenster werd een overluifelde calvarie met een geschilderde houten beeldengroep (eind 16de, begin 17de eeuw) bevestigd.

 4. Waterkersgrachten Roborst

  In Roborst wordt in het zuivere bronwater waterkers geteeld, een gezond product en een gastronomische lekkernij. Een kuur met waterkers zou zelfs garant staan voor een langer leven.

 5. Kasteel Roborst

  Het kasteel is gelegen in een prachtige landschapstuin met grote vijvers, die gevoed worden door dezelfde bronnen die de waterkersteelt te Roborst mogelijk maken.

 6. Tumulus Roborst

  Deze aarden verhoging, in de volksmond tumulus genoemd met de Romeinse aanwezigheid in Velzeke in gedachten, werd begin 1900 gebruikt als decor voor een openlucht passiespel met duizenden toeschouwers. Later werden er nog motorcrossen op en rond georganiseerd.

 7. Jan Van Utenhove

  Binnenkoer waar vroeger rederijkersspelen werden opgevoerd.

 8. Voetweg 'Van Hollewinckel'

  Op 21 maart 1845, in de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag, werd de pastoor Franciscus Van Hollewinckel het slachtoffer van een brutale roofmoord. De daders vluchtten langs deze voetweg maar lieten daarbij een spoor van gebroken eierschalen achter zodat het gerecht hen al snel op het spoor kwam.

 9. Klooster Roborst

  Het klooster te Roborst werd in 1824 gebouwd door kasteelvrouw Jw. Huysman d’Annecroix. In oktober 1830 vond ze de Jozefieten uit Geraardsbergen bereid er een pensionaat en dagschool voor jongens te stichten.

 10. Zitbankje ballingsweg

  Plekje om even te genieten, gecreëerd door de werkgroep Trage Wegen Zwalm.

 11. Kapel O.L.V. van La Salette

  Op hoek van de Huttegemstraat met de Fonteinstraat staat de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Salette. In het jaar 1846 zou er in La Salette, een alpendorpje, een verschijning van Maria aan twee herderskinderen, Melanie Calvat en Maximin Giraud, hebben plaatsgevonden welke door de Katholieke Kerk wordt erkend.

Horeca

 1. Zomerbar Koer
 2. 't Schoon Leven
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Ommetje Roborst (trage wegen - onverhard 2 km) (2km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid