Wandeling

Muziekbos - Brembosmolen (lus 1)

Afstand
5km (ca. 02u00 wandelen)
Locatie
Ronse
Startplaats

Ontdek het Muziekbos en omgeving. Deze wandeling maakt deel uit van het netwerk van trage wegen van Ronse.

Foto 1 van
vorige volgende

Muziekbos - Brembosmolen (lus 1)

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Muziekbos

  Het domein is ongeveer 135 hectaren groot en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Midden in het bos vind je ook de Geuzentoren, een ronde toren opgetrokken in ijzerzandsteen. Het is hier dat in de lente van 1888 Omer Wattez met zijn Antwerpse literaire vriend Pol de Mont de naam Vlaamse Ardennen bedachten. Het Muziekbos is op haar mooist in de maanden april en mei, dan zorgen de boshyacinten of blauwe kousjes voor een prachtig tapijt.

  De naam Muziekbos heeft oorspronkelijk niks met muziek te maken. "Muz" is Keltisch voor "moeras", een drassig stukje grond dat tussen vijvertjes ligt. De raadselachtige sfeer van het Muziekbos weerspiegelt zich ook in de talrijke mythen en sagen die zich in het bos afspeelden.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 2. Geuzentoren

  Op één van de hoogste toppen van het Muziekbos, weggestopt tussen de bomen, staat een middeleeuws uitziende ronde stenen toren, de Geuzentoren, gebouwd in ijzerzandsteen.

  Het werd gebouwd door M. Scribe in 1864. De toenmalige eigenaar van het bos liet zich wellicht meeslepen door de mode van de tijd om vaak bizarre of romantische bijgebouwtjes op te trekken "Follies" genaamd, een modeverschijnsel dat vanuit Engeland overwaaide. Dit gebouwtje had echter wel degelijk een functie. Het werd geregeld beklommen door de eigenaar om van het omliggende landschap te genieten. Aangetrokken door Cécile Ameye van het Nitterveld kwamen hier omstreeks de eeuwwisseling geregeld kunstenaars van de natuur genieten". Valerius De Saedeleer en Herman Teirlinck vonden hier hun inspiratiebronnen. Ook Omer Wattez kwam hier met zijn Antwerpse literaire vriend Pol De Mont wandelen. Het is op één van hun tochten dat ze de toren beklommen. Dichter Pol de Mont keek vanop de toren uit over de omgeving en riep "Maar dat zijn hier de "Vlaamse Ardennen", en zo kreeg de streek haar naam... Op een paar passen van het torentje kan je een Gallo-Romeinse grafheuvel (tumulus) ontdekken.
  www.visitronse.be

  Foto 1 van
  vorige volgende
 3. Brembosmolen

  De Brembosmolen is de enige bewaarde watermolen te Ronse. Destijds telde Ronse tien watermolens. Ze wordt reeds in 1577 vermeld in de penningkohieren. De molen deed dienst als graanmolen en schorsmolen (eikenschors voor de leerlooiers). Ze was in gebruik tot 1962.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 4. Cultuurfabriek

  Dit vroegere textielbedrijf is gelegen in een bocht van de Molenbeek, naast de Brembosmolen. Het bedrijf werd opgericht in 1921 door de familie Annicq en was gespecialiseerd in het bobijnen en verven van textielvezels. Het gebouw werd bewaard en gerestaureerd met respect voor haar architecturaal verleden. Nu is hier De Cultuurfabriek gevestigd, een unieke event locatie aan de voet van het Muziekbos.

  De Cultuurfabriek, Braambos 15, 9600 Ronse - www.cultuurfabriek.be

  Foto 1 van
  vorige volgende
 5. TIO3

  Eind 2011 opende Campus Delghust opnieuw de deuren. Het gebouw in de Oscar Delghuststraat, bij veel Ronsenaars gekend als het Hospitaal, werd volledig gerenoveerd en kreeg een nieuwe invulling als Campus TIO³, een event-en business centre.
  Op de website van TIO3 kom je alvast meer te weten over het huidige project, de lopende projecten of tentoonstellingen, workshops en zo veel meer...

  www.tio3.be

  Foto 1 van
  vorige volgende

Horeca

 1. B & B Muzieklo
 2. Bistro Boekzitting
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Muziekbos - Brembosmolen (lus 1) (5km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid