Wandeling
Molenroute
Een lusvormige wandeling in de molengemeente Oosterzele
Molenroute
Bezienswaardigheden
-
Stokerij Van Damme is de laatste warme stokerij in de Benelux.
Het graan voor de jenever wordt op de boerderij geteeld, de mest voor het land wordt door de eigen runderen geleverd en de alcohol wordt binnen de muren gestookt.
Daarom gebruikt de stokerij gretig de slogan ‘Van korrel tot borrel’ of nog ‘Vanuit de grond tot in de mond’.
De originele stookinstallatie is beschermd erfgoed en garandeert nog elke dag een perfect stookproces. -
De barokke Mariakapel dateert van 1637 en is deels in Balegemse steen opgetrokken.
Zij staat in de schaduw van een machtige linde, die vermoedelijk werd aangeplant toen de kapel gebouwd werd. Het is één van de vijf oudste lindes van Vlaanderen en zijn stam heeft een omtrek van 479 cm.
Linde, kapel en omgeving zijn beschermd. -
De Guillotinemolen is beschermd maar momenteel niet maalvaardig. De naam van deze stenen korenwindmolen verwijst naar een luguber gebeuren waarbij de molenaar door de wentelende wieken werd geraakt.
-
Balegemse steen is een begrip in ons historisch erfgoed. Deze zandsteen werd reeds ontgonnen in de tijd van de Romeinen. Vooral in de 15e en 16e eeuw werd hij gebruikt bij tal van prestigieuze bouwwerken, zoals de Gentse Sint-Baafskathedraal.
De firma Balegro ontgint hier zowel Balegemse steen als fijn zand. De steen dient nu voornamelijk voor de restauratie van historische gebouwen.
-
De beschermde Klepmolen, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1791, is het paradepaardje van Oosterzele. Het is een stenen korenwindmolen die rust op vier 'teerlingen'. De restauratie van deze bergmolen werd in 2013 afgerond.
Elke eerste zondag van de maand is de molenaar aanwezig en draaien de wieken (als het weer het toelaat). De molen wordt ook op aanvraag opengesteld voor groepen. 5 keer per jaar is de molen actief en kan er meel worden aangekocht. Info: Willy Van Nevel | T 09 362 77 45 -
Deze watermolen op de Molenbeek is een molen met bovenslagrad, wat betekent dat het water bovenaan het rad wordt aangevoerd.
De molen werd voor het eerst vermeld in 1446 en bleef in werking tot begin jaren 50 van vorige eeuw.
In 1975 werd het vervallen houten rad vervangen door het huidige metalen rad.
Van de molen zijn enkel het gerestaureerde waterrad, de houten goot die het water naar het rad leidt en de trap in Balegemse steen bewaard gebleven. -
De Sint-Martinuskerk kwam in 1868 op de plaats van de vroegere, kleinere kerk. Ze werd echter 360° gedraaid omdat men ze naar de nieuwe, belangrijkste straat van het dorp wilde richten, nu de Balegemstraat. Het kerkportaal en de kerktoren werden dus oostelijk geplaatst, wat ongebruikelijk is.
Voor de kerk ligt nog een roepsteen. Op dit verhoog werden vroeger de officiële bekendmakingen afgeroepen. -
De Windekemolen is een houten standaardmolen die op op vier teerlingen rust. Bij een standaardmolen is de romp (of kast) aan een verticale spil (de molenstaak) bevestigd. De molenromp (inclusief wieken) kan rond deze staak gedraaid worden om de wieken in de wind te zetten. De staak steunt op de kruisplaat, die op de teerlingen rust.
Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen heeft de molen laten restaureren en sedert 2018 kan hij na 59 jaar stilstand opnieuw draaien en malen.