Wandeling

Langs de Zwalmbeek

Afstand
13.2km (ca. 02u40 wandelen)
Locatie
Zwalm
Startplaats

Van oude volkscafeetjes rond de Leuvense stoof tot gastronomie van de bovenste plank: honger en dorst zijn in de Zwalmvallei niet aan de orde. Doe daar het idyllische landschap met miniatuurvalleitjes en watermolens bij en je zit gebeiteld voor een lusje boordevol culinaire en andere geneugten.

Foto 1 van
vorige volgende

Langs de Zwalmbeek

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Zwalmmolen

  Een schitterend stukje technisch erfgoed voor het eerst vermeld in 1040. Een beschermde, ambachtelijke watermolen op de Zwalmbeek, maalvaardig gerestaureerd en voorzien van een kleine waterkrachtcentrale.
  De Zwalmmolen was tot het begin van de twintigste eeuw een dubbelmolen. Er werd niet enkel koren, maar ook lijnzaad, cichorei, maïs, rijst en tabak bewerkt. Sinds het einde van de 19e eeuw drijft een ijzeren bovenslagrad de korenmolen aan. Het molenmechanisme, met een toegevoegde cilindermolen, is nog volledig intact en maalvaardig!

  Foto 1 van
  vorige volgende
 2. Sint-Margarethakapel Wijlegem

  Unieke kapel gelegen in het gehucht Wijlegem.
  Bij het ontstaan van dit bedehuis, in de 11e eeuw, onder patronaat van de Gentse Sint-Pietersabdij, was deze kapel toegewijd aan de
  H. Bartholomeus. In 1197 duikt Sint-Margaretha op als patroon. De H. Margaretha was een geliefde volksheilige in de
  middeleeuwen, één van de 14 noodhelpers en werd aangeroepen bij geboortes.

 3. Streekpunt

  Hét adresje voor alle toeristische info over de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen, voor streek- en hoeveproducten uit de Zwalmstreek en voor erfgoedpublicaties over Zwalm en de Zwalmstreek. Vertrekplaats van wandel- en fietsroutes. Ondergebracht in het voormalige sluiswachtershuisje van de Zwalmmolen. Het Streekpunt is elk weekend geopend van maart tot en met oktober. Je kan er eveneens terecht op feestdagen en tijdens schoolvakanties van woensdag tot en met zondag.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 4. Sint-Denijskerk

  De kerk is gebouwd in de 12e eeuw en was een eenvoudige kapel, afhangend van het kasteel dat ook op de (kunstmatige) hoogte stond. Op het einde van de 15e eeuw groeide de kapel uit tot een kruisvormige kerk met toren in het midden, maar eigenaardig is wel dat pijlers van de toren niet in een vierkant maar in een rechthoek staan.

 5. Ijzerkotmolen

  Bovenslagwatermolen op de kronkelende Zwalm

Horeca

 1. Klein Zwitserland - Ohnes Bosbar
 2. De Molenaere
 3. B&B De Notelaar
 4. 't Heufke
 5. Ter Swaelm
 6. De Zwalmkoets
 7. De Pub
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Langs de Zwalmbeek (13.2km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid