Wandeling

Hemelberg - Spichtenberg

Afstand
10km (ca. 03u00 wandelen)
Locatie
Ronse

Deze wandeling maakt deel uit van de tragen wegen wandelingen in Ronse.

Foto 1 van
vorige volgende

Hemelberg - Spichtenberg

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Weetje - Huis nr 216-220-222

  Het huis nr. 216 werd begin vorige eeuw gebouwd en stond gekend als 'Châlet de Broecke'. Nadien werd deze villa verbouwd. De villa met afhangend rieten dank (nr 220) staat op een oude prentbriefkaart aangeduid als 'Le Torreke'. Deze villa werd na de eerste WO gebouwd en eind vorige eeuw uitgebreid tot huidige villa met behoud van het mooi rieten dak. Op de plaats van de voormalige hoeve (nr. 222) wordt in het landboek van 1684 een bron met torentje vermeld, zogenaamd 'Het Torreken'. Via eikenhouten buizen, later vervangen door loden buizen, werd het bronwater naar de openbare fontein met obelisk, die zich op de Markt van Ronse bevindt, gebracht.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 2. Molen ter Hengst

  Deze streekeigen stenen bovenkruier op een hoogte van 112,5 meter werd gebouwd in 1834 ter vervanging van een staakmolen die al bestond in 1571. In 1588 werd hij 'Ter Gheynst' genoemd. In 1831 werd de houten voorganger door de bliksem vernield. De teerlingen van deze vroegere molen zitten nu nog onder de vloer. In de zeventiende eeuw was de molen eigendom van de baron van Pamele en heer van Oudenaarde. De molen werd in 2004-2005 grondig gerenoveerd, het is een beschermd monument sinds 1960.

 3. Weetje - grondverschuivingen

  Zo gleed op een winterdag in 1966 een stuk van de Spichtenberg naar beneden tot over de spoorwegbedding, net vóór de ingang van de tunnel, waardoor het treinverkeer Oudenaarde-Ronse meer dan één jaar onderbroken was. De laatste grondverschuiving dateert van 2003 waarbij het wegdek over een hele lengte onberijdbaar was.

 4. Weetje - spoorwegtunnel

  Deze spoorwegtunnel loopt te Nukerke onder de Spichtenberg door naar de zuidelijke uitgang in Louise-Marie over een lengte van 414 meter. Ze ligt op het spoorwegtraject Oudenaarde-Ronse van de lijn Gent-St-Ghislain die tussen 1857 en 1861 werd aangelegd. Na WOI werd de tunnel hersteld nadat deze verwoest werd door de Duitsers bij hun aftocht. Tijdens WOII hield Hitler zich in deze tunnel één nacht verscholen in zijn pantsertrein.

 5. Bois Joly

  In de 19de eeuw legde notaris en archeoloog Edouard Joly een groot archeologisch wandelpark aan in een bos gelegen op Hogerlucht. Het diende als recreatiegebied en het was zonder twijfel een belangrijke toeristische trekker voor Ronse.

  De vijver en de namaakmenhir herinneren nog aan het verleden van het bos. Nu is het één van de rijkste bronbossen van de streek. Het eiken-beukenbos vormt een aaneengesloten geheel met hier en daar kleine open plekken. Het Bois Joly is sinds 1993 een erkend natuurreservaat, beheerd door Natuurpunt. Het natuurreservaat is een ideale omgeving voor vele vogelsoorten. Ook minder courante vlinders fladderen hier rond, de vuursalamander en de vos vinden hier een geschikt biotoop.

  Bois Joly is enkel toegankelijk op aanvraag en onder leiding van een natuurgids: www.natuurpunt.be/natuurgebied/bois-joly.

  Foto 1 van
  vorige volgende
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Hemelberg - Spichtenberg (10km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid