Wandeling

Centrumwandeling

Afstand
4km (ca. 01u15 wandelen)
Locatie
Zottegem

Een wandeling doorheen het centrum.

Foto 1 van
vorige volgende

Centrumwandeling

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Heldenmonument

  Het Heldenmonument is een oorlogsmonument dat werd opgericht op 25 september 1921 ter nagedachtenis van de Zottegemse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het werd ontworpen door beeldhouwer Jules Vits uit Melle.

 2. Stadhuis

  Hoewel de fusiegemeente pas in 1985 officieel de titel "stad" kreeg, werd in de volksmond algemeen gesproken over het "stadhuis" van Zottegem.
  Het stadhuis, dat van in de middeleeuwen het administratieve centrum was van onze stad, werd in mei 2015 verlaten. Toch zal het nog een kloppend hart in het centrum blijven, want niet alleen behoudt de Dienst Toerisme hier zijn vaste stek, ook het Centrum voor Streekgeschiedenis krijgt er een onderkomen.
  Het stadhuis blijft een ontmoetingsplaats waar tal van socio-culturele verenigingen rond de tafel kunnen zitten en worden er jubilarissen ontvangen.
  Sedert april 2018 werd het bureau van de burgemeester ingericht als Egmontkamer.

 3. O.L.Vr.- Hemelvaartkerk

  De driebeukige kruiskerk valt van ver op met haar lantaarnvormige torenspits. De beiaard, met 49 klokken, laat zich om het kwartier en tijdens concerten op donderdagen en zaterdagen horen. De kerk kreeg haar actueel uitzicht in 1750, na ettelijke verbouwingen en verwoestingen, waardoor enkel het gotisch koor en de middenbeuk bewaard bleven. In 1750 werden de zijbeuken en de westtoren opgetrokken en uit die periode dateren ook een biechtstoel, de preekstoel en het doopvont. In 1855 werden de zijkoren en sacristieën gebouwd, in 1864 de toren vernieuwd en in 1886 de westgevel heropgebouwd in neogotische stijl, gebruik makend van Luxemburgse hardsteen. De neogotische altaren in de kerk zijn 20ste-eeuws en van de hand van Leopold Blanchaert (Sint-Denijs-Westrem).

 4. Grafkelder van Egmont

  In de crypte onder de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk wordt het gebeente van de graaf van Egmont en zijn vrouw tentoongesteld.

 5. Administratief Centrum Sanitary

  Het administratief centrum werd ondergebracht in een gebouw met een geschiedenis, een beschermd monument dat één van de eerste betonconstructies was van het Europese vasteland.
  Een gebouw dat vandaag niet alleen verdiend een nieuwe bestemming krijgt, maar een gebouw dat op een unieke manier werd omgevormd van een fabriekspand tot een modern administratief centrum, gemodelleerd als een gedurfd architecturaal project.

 6. Brouwerij De Klok

  De voormalige brouwerij werd in 1933 gebouwd naar plannen van de Gentse architect Verloo. Opvallend is de klokvormige brouwtoren met een reusachtige vergaarbak (meer dan 50.000 liter) die afgedekt is met een koperen klokvormig dak. In 2012 werd de brouwerij omgevormd tot een woonproject met 8 lofts.

 7. Kasteel van Egmont

  Lamoraal, graaf van Egmont was heer van Zottegem en een van de meest gefortuneerde edelen van de Nederlanden. Het kasteel kwam in 1530 in handen van de Egmonts. Vandaag is hier de stadsbibliotheek gehuisvest.

 8. Kapel O.L.Vrouw van Deinsbeke

  Gebouwd circa 1930 voor een Mariabeeld dat op mysterieuze wijze in de Deynsbeek zou aangespoeld zijn. Oorspronkelijk midden de weiden gelegen; nu in woonwijk.

Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Centrumwandeling (4km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid