Wandeling

Tweemolenspad

Afstand
9.6km (ca. 01u59 wandelen)
Locatie
Herzele

Wie naar Herzele komt trekt maar beter zijn wandelschoenen aan. De talrijke wandelroutes doorheen de verschillende deelgemeenten zijn het ontdekken waard! De vele wandelpaden leiden je doorheen de pittoreske dorpskernen, langs uitgestrekte akkers en doorheen ongerepte natuur. Deze wandeling laat je kennismaken met de twee maalvaardige windmolens in de centrumgemeente, de historische burcht, één van de twee brouwerijen in Herzele en enkele plekjes puur natuur. De wandeling is bewegwijzerd (bordeau) en gaat langs verharde en onverharde wegen. Na regenweer is aangepast schoeisel noodzakelijk. Je kan de wandeling inkorten naar 7,7 km.

Foto 1 van
vorige volgende

Tweemolenspad

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Burcht

  De burcht staat symbool voor de heerlijkheid Herzele, een belangrijk gebied binnen het Land van Aalst. Deze versterking, waar vandaag nog belangrijke delen van zichtbaar zijn, is gebouwd volgens een geometrisch grondplan en dateert uit de 13e eeuw. Ze werd aanvankelijk bewoond door de plaatselijke heren. In de strijd van Gent tegen Lodewijk van Maele, graaf van Vlaanderen, was Seger van Herzele een bondgenoot van Gent. In 1380 liet de graaf bij een represaillemaatregel de burcht in brand steken en confisqueerde het domein. Even later werd de heerlijkheid aan de heren van Roubaix geschonken en werd de burcht hersteld. Het domein werd vanaf nu van op afstand bestuurd. In 1579 schoten de katholieke Spanjaarden in de strijd met het protestants gezinde Vlaanderen de burcht definitief in puin. Door huwelijken, verervingen en verkoop kwam de burcht en het domein tijdens de 19e eeuw uiteindelijk in handen van de familie du Parc Locmaria. In 1969 kreeg de gemeente Herzele de burchtruïne en startte met de restauratiewerken. Vandaag rest een gedeelte van de slotgracht, een gerestaureerde woontoren en de geconsolideerde onderbouw. De burchtsite groeide uit tot hét toeristisch visitekaartje van Herzele en dé place to be bij tal van evenementen. Het is één van de weinige burchtsites in opstand uit onze provincie.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 2. Natuurpark Kerkkouter

  Vlakbij Sportpark De Steenoven ligt het natuurpark Kerkkouter. Het brongebied van het waterloopje dat de slotgracht van de burcht voedt, werd ingericht als een groene ruimte. Je kan er je uitleven op de outdoor fitnesstoestellen of enkele rondjes lopen op de Finse piste. Die is 830 meter lang en werd recent uitgebreid met een looppiste van nog eens 980 meter. Voor de kinderen is er een speelbos.

 3. De steenoven sportpark en cultureel centrum

  Cultuurcentrum de Steenoven is met zijn schouwburg de culturele hotspot van Herzele met een podium voor muziek, theater, comedy en meer. Sportpark De Steenoven vormt het sporthart van Herzele met een grote sportzaal voor diverse sporttakken, vier outdoor tennisterreinen (gras en gravel), een beachvolleybalterrein, een petanqueterrein, een omnisportveld, outdoor fitnesstoestellen en een skatepark.

 4. Doormansbos

  Het valleigebied van de Doormansbeek, tussen de Bergafstraat en de Ternatstraat, met centraal het Doormansbos is van grote ecologische waarde. Het Doormansbos is sinds 2016 eigendom van het lokaal bestuur van Herzele en is met gerichte aanplantingen in volle ontwikkeling. Natuurpunt Herzele werd de partner van de gemeente om het bos op te waarderen. De bedoeling is om tot een volwaardig natuurreservaat te komen. Natuurpunt heeft in dit gebied alvast drie bewegwijzerde wandelingen uitgestippeld.

 5. Molen Ter Rijst

  De Molen Ter Rijst is een korenmolen die op vier jaar tijd gebouwd werd. De opdrachtgever Bernard Van Daelem startte in 1794, maar moest door geldgebrek met spijt de onafgewerkte molen doorverkopen aan de nieuwe eigenaar Armand De Graeve. De molen is 14 meter hoog en de roeden hebben een totale lengte van 24 meter. De molen heeft ook een merkwaardige windwijzer op de molenkap: een muildier. Dat is een symbool van onvruchtbaarheid en geeft aan dat het molenaarschap nooit is overgegaan van vader op zoon.
  De vzw Vrienden Molen Ter Rijst Herzele kreeg de molen in 1975 als geschenk van de weduwe van de laatste eigenaar. Het gemeentebestuur kreeg de molen in 2019 in erfpacht en zorgt er vandaag de dag voor dat de molen maalvaardig blijft.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 6. Molen te Rullegem en Rosmolen

  De Molen Te Rullegem is de oudste molen in onze gemeente. Hoewel hij in 1380 in brand werd gestoken, werd hij in 1393 volledig hersteld. In nota’s van 1626 wordt vermeld hoe de molen een banmolen was. De inwoners van Herzele waren verplicht om hun graan op de molen van de heer te laten malen. Deden ze dat niet, dan volgde een boete of een verbeurdverklaring. Na de Tweede Wereldoorlog bleven de wieken stil. In 1962 werd de molen officieel beschermd als monument. In 1991 werden de houten wieken definitief vervangen door stalen wieken van 23 meter lang. Alain Goublomme en Johny De Pelseneer brengen de wieken en molenstenen geregeld aan het draaien, waardoor ook deze molen nog steeds maalvaardig is. In 2010 kwam de Amerikaanse ambassadeur Howard W. Gutman de molen bezoeken. Het rossekot of de rosmolen staat ten oosten van de molen. Een rosmolen is een molen die aangedreven wordt door een paard (ros) of een ezel. In 2014 werd een werkende rosmolen vlakbij de windmolen opgetrokken. Op die manier werd het historisch landschap hersteld.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 7. Zorgdorp

  Zorg voor de mens centraal begint lokaal...in het zorgdorp van Herzele in de Kloosterstraat/Lindestraat. Een groene site in het hart van gemeente Herzele waar verschillende zorgverstrekkers onderdak hebben gevonden: woonzorgcentrum Ter Leen, lokaal Dienstencentrum 't Ryckbosch, het Sociaal Huis, assistentiewoningen 't Leenhof en 't Dagwand, Villa Vip, Het Huis van het Kind, Kind en Gezin, Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen enzovoort.

 8. Brouwerij De Ryck

  Brouwerij De Ryck is één van twee familiebrouwerijen in Herzele. Hun bieren wonnen verschillende internationale prijzen en zijn ter plaatse of bij de lokale handelaars te koop. Een gouden tip dus om je bezoek aan Herzele helemaal af te maken. Wil je graag een rondleiding, dan kan je deze reserveren via de dienst Toerisme.

  Foto 1 van
  vorige volgende
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Tweemolenspad (9.6km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid