Wandeling

Ossestraat - Folderstraat (lus 2)

Afstand
7.5km (ca. 02u30 wandelen)
Locatie
Ronse
Parkeerplaats

Deze wandeling maakt deel uit van de trage wegen wandelingen in Ronse.

Foto 1 van
vorige volgende

Ossestraat - Folderstraat (lus 2)

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Hotondmolen

  De Hotondmolen was vroeger een windmolen en is gelegen op de Hotondberg aan het natuurgebied Hotond-Scherpenberg. Enkel de molenkuip blijft over en dient nu als uitkijktoren.
  Met zijn 150 meter is de Hotond het hoogste punt van Oost-Vlaanderen.
  Met helder zicht kan je vanaf hier maar liefst 107 kerktorens zien!

  Foto 1 van
  vorige volgende
 2. Scherpenbergbos

  De Hotond-Scherpenberg (45 hectare) is een grotendeels beboste getuigenheuvel waarvan de vorm verraadt hoe het landschap er vroeger uitzag. Drie miljoen jaar geleden lagen de getuigenheuvels nog als een zandbank voor de kust van de ondiepe en tropische Noordzee. Vandaag huisvesten ze een rijke waaier aan bostypes en soortenrijke graslanden.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 3. Klijpe kerk

  De Klijpe kerk is één van de 5 parochiekerken van de stad. Ze is toegewijd aan O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand. De stichting van de parochie dateert van 2 juni 1951.

  Nog tot eind 2020 zal de Klijpekerk als kerk dienen met eucharistievieringen.
  Indien mogelijk wil de Klijpekerk daarna een vaste stek worden voor socioculturele verenigingen uit Ronse.
  Een aantal architecten onderzoekt of die voorgestelde herbestemming een haalbare kaart is.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 4. Molen Van Tribury

  Zogenaamd 'Molen van Tribury' naar de ligging wijk Tribury. Stenen korenwindmolen opgericht door J.-B. Bronchart in 1850, sinds 1926 buiten gebruik, later ingericht als landhuis.
  Nu is enkel de begane grond in gebruik als paardenstal.
  Weetje:
  In 1857 vermoordde de molenaar zijn tante om een erfeniskwestie. Bij aankomst van de politie bij de molen schoot de molenaar zich door het hoofd.
  In de volksmond wordt deze molen sindsdien ook 'Moulin de la Folie' genoemd.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 5. Villa Carpentier

  De villa ligt midden in een romantisch park dat ook een ontwerp van deze grootmeester is. Een echte parel op cultuurhistorisch en architecturaal vlak.

  Victor Horta was één van de grondleggers van de art nouveau in ons land. Je vindt de meeste van zijn architectonische meesterwerken in Brussel. Toch bouwde hij een landhuis buiten onze hoofdstad: het luxueuze zomerverblijf Villa Carpentier, hier in Ronse. Horta heeft architectuur en binnenhuisinrichting nooit los van elkaar bekeken. Zijn Villa Carpentier is dan ook een echt totaalproject. Ramen met glas in lood, leuningen in gietijzer, vloeren en wanden met weelderige bloemenmotieven slaan elke bezoeker met verstomming. Zelfs het park rond de villa heeft Horta uitgetekend. Er staat dan ook geen enkele boom in de weg. Meer zelfs: elke boom is aangeplant met het uitzicht door de vele ramen op het oog.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 6. Heynsdaelebos

  Het Heynsdaelebos is ongeveer 30 ha groot en maakt deel uit van een groter boscomplex van ongeveer 44 ha gelegen op de grens van Ronse met Kluisbergen. Het bos behoort tot de gordel van bijzonder waardevolle bronbossen in de Vlaamse Ardennen. Momenteel wordt het bos nog gedomineerd door beuken die zijn aangeplant na de laatste wereldoorlog, toen grote delen van het bos gekapt werden om militaire redenen. Op de steilere hellingen is het bos evenwel gevarieerder met ondermeer zomereik, zoete kers en gewone es. In het voorjaar tref je er paarse tapijten van bloeiende boshyacinten en in de omgeving van de verschillende bronnen zijn er nog waardevolle vegetaties met zeldzame planten.

  In het bos komen ook heel wat typerende bosvogels zoals boomklever, bosuil en glanskop tot broeden. De vuursalamander komt er waarschijnlijk niet meer voor, maar in een poel en in de beken zijn er nu nog drie soorten salamanders te vinden. Het bos is ook aantrekkelijk voor verschillende vleermuissoorten zoals bijvoorbeeld de rosse vleermuis.

  De bosgebieden zijn voor het publiek niet vrij toegankelijk omwille van de aard van het opvoedingsproject van het provinciaal instituut Heynsdaele.
  Meer info op www.heynsdaele.be

  Foto 1 van
  vorige volgende

Horeca

 1. Hotondcafé
 2. Hotond sporthotel
 3. Hotond Grill
 4. Vakantiewoning De Rieke
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Ossestraat - Folderstraat (lus 2) (7.5km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid