Wandeling

Halve Maanroute

Afstand
7.8km (ca. 02u00 wandelen)
Locatie
Oosterzele
Startplaats

Wandelend langs trage en autoluwe wegen maak je kennis met het pittoreske dorp Gijzenzele en de harde 'Slag om Gijzenzele'. Toen de Tweede Wereldoorlog aan de horizon begon te doemen, bouwde het Belgische leger een bunkergordel rond de strategisch belangrijke stad Gent. In mei 1940 werd de Duitse aanvaller hier drie dagen tegengehouden. Infopanelen geven op zes plaatsen op het parcours uitleg over deze bloedige strijd.

Foto 1 van
vorige volgende

Halve Maanroute

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Oude Mannekesschool

  In de oude 'Mannekesschool', de vroegere gemeentelijke jongensschool van Gijzenzele, werd meer dan 100 jaar les gegeven. De school opende haar deuren in 1875 en sloot ze terug definitief in 1984. Nu heeft de Heemkundige kring 'Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil' hier een tentoonstellingsruimte over de Slag van Gijzenzele ingericht.

 2. Bunker A36

  Als huisje gecamoufleerde bunker. Deze bunker werd in 2010 zo getrouw mogelijk verbouwd en geeft ons een beeld hoe de camouflage er uitzag tijdens de meidagen van 1940.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 3. Molenbunker Av10

  De Molenbunker ontleent zijn naam aan de in 1931 afgebrande houten staakmolen. De bunker werd ingegraven in de heuvelrug van de vroegere molen.
  Av' is de afkorting van 'avancé' of 'vooruitgeschoven'. Het is een bunker die meer vooraan werd ingeplant om zijn oorlogsrol beter te kunnen vervullen nl. het lager liggend terrein goed observeren en onder schot nemen.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 4. Bunkers A34 en A35

  Bij deze boerderij vinden we een bunker in de boomgaard (bunker A34) en een achter de stallen (bunker A35).
  Deze bunkers maakten deel uit van de eerste rij van 46 bunkers, de A-lijn. Ze waren voorzien om mitrailleurs op te stellen.
  Vermoedelijk hadden beide bunkers oorspronkelijk een zadeldak met dakpannen, zodat ze qua camouflage aansloten bij de boerderij.

 5. Sint-Bavokerk

  De oudste vermelding van de Sint-Bavokerk dateert al van 864. De huidige kerk heeft een 15de eeuws gotisch koor, opgetrokken in Balegemse steen. Het schip is uit de 18de eeuw. Het moderne altaar steunt op een zandstenen zuil met Corintisch kapiteel, afkomstig van de Romeinse site te Velzeke.
  Voor de kerk staat een monument voor de oorlogsslachtoffers van de 1ste en de 2de WO. Ook vinden we hier nog een roepsteen waarop de sjampetter de officiële berichten afriep.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 6. Hoeve Van Durme

  Hoeve Van Durme is een zeldzaam voorbeeld van een gemiddeld 18de eeuws boerenhuis uit deze regio, met veel authentiek bewaarde bouwkarakteristieken. Het contrasterend en levendig kleurgebruik in de voorgevel (gewitte vensteromlijstingen en lijstwerk, groengeschilderde luiken, ...) valt op.
  De hoogstamboomgaard en haagomgeving zijn ook authenthiek.

 7. Bunker D17

  De bunkers met de letter 'D' voor hun volgnummer, maakten deel uit van de tweede lijn van de verdedigingslinie, op 500 à 800 m achter de eerste lijn, de A -lijn. Die 'D'- bunkers kwamen pas in actie indien het vooraan tot een doorbraak was gekomen.
  Oorspronkelijk had de bunker een licht hellend dak en hadden de muren als camouflage een motief van betonsteen – in de volksmond assesteen. De schietgaten waren gecamoufleerd als twee ramen, verborgen achter luiken.

 8. Halve maanbos

  Deze wandeling ontleent zijn naam aan het Halve maanbos. Tijdens de meidagen van 1940 trachtte het Duitse leger via dit bosje naar het centrum van Gijzenzele door te stoten. De soldaten van de zesde linie hielden echter drie dagen heldhaftig stand. Deze confrontatie eiste talrijke levens, vooral aan Duitse zijde.


Wandelroutes
in de buurt

 

Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Halve Maanroute (7.8km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid