Wandeling

De route van de molenaar

Afstand
9.8km (ca. 02u30 wandelen)
Locatie
Oosterzele

Via het Erfgoedhuis en de historische Molenhoeve Hof ter Loo wandel je naar het overstromingsgebied te Moortsele. Een uitzonderlijk stukje natuur, fauna en flora. Wie hierbij graag gegidst wordt door de molenaar kan bij verschillende interessante punten op de kaart een link aanklikken naar een YouTube-filmpje: Het verhaal van de molenaar.

Foto 1 van
vorige volgende

De route van de molenaar

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Overstromingsgebied Moortsele

  Dit ecologisch waardevol valleigebied geniet een Europese bescherming als habitatrichtlijngebied. De oppervlakte in eigendom van de provincie bedraagt 33 hectare, voor de helft bos en voor de helft grasland.
  De twee beken die er samenvloeien, de Molenbeek en de Kerkesbeek, treden er vaak uit hun oevers. Ze laten dan slib achter waarop de bomen zich ontwikkelen. Dit maakt dit gebied zo uniek en waardevol. De beken veroorzaakten in het verleden regelmatig wateroverlast in de omliggende woningen. Daarom werd in 2006 het terrein ingericht als gecontroleerd overstromingsgebied. Naast deze woonbeveiligingsfunctie heeft het gebied ook een natuurrecreatieve en -educatieve doelstelling en kan men er volop genieten van een leuke wandeling.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 2. Watermolen 'Hof ter Loo'

  De Watermolen van Moortsele, Dockersmolen of Molen van Hof ter Loo is een oude watermolen aan de Watermolenstraat in Moortsele. De 1ste vermelding van deze watermolen gaat terug tot in 1446. De watermolen deed toen dienst als korenmolen. In 1953 werd de molen stilgelegd. Het volledige draaiende werk werd verwijderd. Enkel het plaatijzeren waterwiel tegen de achtergevel van het molenhuis werd behouden.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 3. Erfgoedhuis Moortsele

  De voormalige pastorij ligt net achter de kerk van Moortsele en doet nu dienst als Erfgoedhuis.

  Foto 1 van
  vorige volgende

Horeca

 1. Zappa
 2. Café Plankierke

Wandelroutes
in de buurt

 

Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
De route van de molenaar (9.8km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid