Wandeling

Centrum Ronse - Muziekbos

Afstand
8km (ca. 02u00 wandelen)
Locatie
Ronse

Van aan de Hoge Mote, het onthaal-en belevingscentrum naar het Muziekbos. Via deze route kom je langs verharde en onverharde wegen middenin het Muziekbos. Je laat de dienst toerisme achter je en stapt naar links, richting rondpunt. Aan het rondpunt neem je de Beekstraat, beter gekend als één van de fietsstraten. Deze trage weg brengt je een heel eind ver, je blijft wandelen langs de Molenbeek. Bij het eerste rondpunt blijf je de straat volgen tot je de Savooistraat over steekt. Je blijft rechtdoor gaan tot voorbij de picknickbank. Eens daar voorbij zie je een onverhard pad recht voor je. Je volgt dit pad tot je naast de spoorweg komt, je volgt links mee. Op het einde van dit pad ga je rechts, over de spoorweg, je komt in de Populierstraat. Je loopt door tot je in de Prolstraat bent. Op een bepaald ogenblik kom je aan een T-stuk, neem dan naar rechts. Op het einde van de Prolstraat neem je naar links, richting Bosrede. Na een aantal stappen zal je aan de linkerkant een bosweg zien, neem deze en klim omhoog. Aan de volgende splitsing neem je naar rechts en blijf je dit pad volgen. Na een stevige klim kom je uit aan de Geuzentoren. Eens de Geuzentoren voorbij blijf je dit pad volgen. Aan de volgende splitsing ga je naar links. Dit is de Muziekbosstraat. Je blijft deze recht aanhouden tot je een kleine bocht maakt naar links. Je blijft dit pad volgen tot je terug over de spoorweg gaat. Via deze trage weg kom je uit in de Wijngaardstraat, stap door tot aan de geasfalteerde weg, de Savooistraat. Daar ga je links naar beneden en je blijft deze weg volgen. Na de derde bocht, ga je rechts, de Beekstraat in. Via de Beekstraat kom je terug in het centrum van Ronse.

Foto 1 van
vorige volgende

Centrum Ronse - Muziekbos

Legende Routeprobleem melden
Ontdekte je een probleem op deze route? Meld deze hier
Sluit

Bezienswaardigheden

 1. Onthaal- en belevingscentrum Ronse en de Vlaamse Ardennen

  De Hoge Mote, centraal gelegen in het historisch centrum is zonder twijfel een grensverleggend onthaal- en belevingscentrum. De restauratie van de site mag gezien worden, het is een erfgoedparel met verrassende hedendaagse accenten en de vaste stek van Toerisme Ronse. De perfecte start voor een stadswandeling of een regioverkenning.
  Aan de hand van interactieve panelen, luisterverhalen, filmpjes en virtual reality kunnen bezoekers meer ontdekken over Sint-Hermes, de ontwikkeling van Ronse en textiel en Vlaanderens mooiste landschap. De informatie is beschikbaar in vier talen.
  De Hoge Mote had al drie torens, met een vierde toren is het uitzicht compleet.

  Tip: Het centrum is rolstoeltoegankelijk.

  Foto 1 van
  vorige volgende
 2. Geuzentoren

  Op één van de hoogste toppen van het Muziekbos, weggestopt tussen de bomen, staat een middeleeuws uitziende ronde stenen toren, de Geuzentoren, gebouwd in ijzerzandsteen.

  Het werd gebouwd door M. Scribe in 1864. De toenmalige eigenaar van het bos liet zich wellicht meeslepen door de mode van de tijd om vaak bizarre of romantische bijgebouwtjes op te trekken "Follies" genaamd, een modeverschijnsel dat vanuit Engeland overwaaide. Dit gebouwtje had echter wel degelijk een functie. Het werd geregeld beklommen door de eigenaar om van het omliggende landschap te genieten. Aangetrokken door Cécile Ameye van het Nitterveld kwamen hier omstreeks de eeuwwisseling geregeld kunstenaars van de natuur genieten". Valerius De Saedeleer en Herman Teirlinck vonden hier hun inspiratiebronnen. Ook Omer Wattez kwam hier met zijn Antwerpse literaire vriend Pol De Mont wandelen. Het is op één van hun tochten dat ze de toren beklommen. Dichter Pol de Mont keek vanop de toren uit over de omgeving en riep "Maar dat zijn hier de "Vlaamse Ardennen", en zo kreeg de streek haar naam... Op een paar passen van het torentje kan je een Gallo-Romeinse grafheuvel (tumulus) ontdekken.
  www.visitronse.be

  Foto 1 van
  vorige volgende
Sluit

Routeprobleem melden


DESCRIPTION

Wandelroute:
Centrum Ronse - Muziekbos (8km km)

Meldingsformulier

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid